Sposób przygotowania:
Sernik bananowo-karmelowy
Herbatniki zmiksować w blenderze, wymieszać z wiórkami i rozpuszczonym masłem. Wysypać na dno tortownicy o średnicy 26 cm, ugnieść i wstawić do lodówki.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać do połowy mlekiem lub wodą, a kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę kremówkę (2 łyżki zostawić) zmiksować na puch z 3 łyżkami cukru. Ser zmiksować z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną, a następnie zmiksować z przestudzoną żelatyną.
Spód pod sernik skropić likierem, i rozsmarować na nim około 3 łyżki masy karmelowej. Na karmelu rozłożyć plasterki bananów, całość zalać masą serową. Łyżkę karmelu rozmieszać z 2 łyżkami śmietany i polać wierzch sernika, a następnie posypać wiórkami czekoladowymi.
Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej przez noc. Smacznego :)
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać do połowy mlekiem lub wodą, a kiedy spęcznieje rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Wystudzić. Śmietanę kremówkę (2 łyżki zostawić) zmiksować na puch z 3 łyżkami cukru. Ser zmiksować z resztą cukru, wymieszać ze śmietaną, a następnie zmiksować z przestudzoną żelatyną.
Spód pod sernik skropić likierem, i rozsmarować na nim około 3 łyżki masy karmelowej. Na karmelu rozłożyć plasterki bananów, całość zalać masą serową. Łyżkę karmelu rozmieszać z 2 łyżkami śmietany i polać wierzch sernika, a następnie posypać wiórkami czekoladowymi.
Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia, najlepiej przez noc. Smacznego :)