anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Sernik cytrynowy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis jest własnością Dorotus 76,piekłam go już kilka razy,zrobiłam zdjęcie i chcę się z wami podzielić.

Sernik cytrynowy

Składniki:

Sernik cytrynowy

 

  • 1 kg sera twarogowego tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek (osobno żółtka i białka)
  • cytryn (do otarcia skórki, bez białego albedo - jest gorzkie) + sok z jednej(cytryny powinny być
  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy
Żółtka utrzeć z cukrem do białości(widełkami do piany)Dodać miękkie masło i resztę składników,bez białek,dokładnie ucierać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli,delikatnie wmieszać i dodać do masy serowej. Masę serową wylać do tortownicy o średnicy 23 cm. Piec około 50 minut - do 1 godziny w temperaturze 180ºC ( aż patyczek będzie suchy)Sernik jest bardzo dobry! brak mi po prostu słów.Smacznego.