Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Sernik czekoadowy z aromatem pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Święta bez sernika to nie święta... proponuje czekoladowy sernik z aromatem pomarańczy... bardzo pyszny... polecam

Sernik czekoadowy z aromatem pomarańczy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik czekoadowy z aromatem pomarańczy

 

  • SKŁADNIKI NA SPÓD:
  • 125 g ciastek digestive w gorzkiej czekoladzie
  • 40 g zrumienionych i zmielonych migdałów
  • 70 g masła, roztopionego
  • 1 łyżka brązowego cukru

 

  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:
  • 500 g serka na serniki śmietankowego
  • 115 g brązowego cukru
  • 125 g gorzkiej czekolady
  • 2 jaja
  • 125 ml śmietany kremówki
  • otarta skórka z jednej pomarańczy

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik czekoadowy z aromatem pomarańczy
PRZYGOTOWANIE SPODU: Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i wciskamy w spód torownicy (23-25cm średnica)- warto podłożyć papier do wypieków. Wkładamy do lodówki. PRZYGOTOWANIE MASY SEROWEJ: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej!!! to ważne bo inaczej wytrącą się kawałki czekolady. Nie wpływa to jednak na smak ciasta jedynie na wygląd-- ciasto nie ma równomiernego kolorytu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odkładamy do lekkiego wystudzenia. Ser miksujemy na gładko z cukrem. Następnie dodajmy przestudzona czekoladę, jaja, kremówkę i skórkę pomarańczową. Wszytko razem miksujemy tylko do połączenia składników. Wylewamy na schłodzony spód. Sernik pieczemy przez 1godzine i 10 minut w 160 stopniach. Wystudzić i włożyć na noc do lodówki. * przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki
Sernik czekoadowy z aromatem pomarańczy
Sernik w przekroju... bardzo polecam bo smakuje zupełnie inaczej niż serniki "białe", ale równie pysznie