mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sernik czekoladowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny, ciężki, mocno czekoladowy sernik na kruchym kakaowym spodzie.

 Sernik czekoladowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik czekoladowy

 

  • Ciemny spód:

 

 

  • Masa:

 

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki stopionego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 8 jajek
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • szczypta soli
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • ew. lukier do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Sernik czekoladowy
Spód: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na pół godziny do lodówki. Masa: Żółtka utrzeć z cukrami, dodać masło, znów utrzeć. Połączyć z proszkiem budyniowym i twarogiem. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Do masy dodać roztopioną lekko ostudzoną czekoladę. Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ciemną masą serową. Blaszkę wyłożyć pergaminem, położyć rozwałkowane ciasto. Następnie wyłożyć ciemną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170*C i piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu i ostudzeniu można polukrować.
 Sernik czekoladowy
Etap 1
 Sernik czekoladowy
Etap 2
 Sernik czekoladowy
Etap 3
 Sernik czekoladowy
Etap 4