Sposób przygotowania:
Sernik czekoladowy z morelami
Składniki ciasta zmiksować, aż utworzą kruszonkę. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać i docisnąć. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Morele pokroić w kostkę. Kakao, cukier i mąkę wymieszać razem. Twaróg miksować przez 2 minuty na wolnych obrotach. Dodawać porcjami na zmianę wymieszane składniki suche, śmietanę i jajka. Masę wymieszać z wystudzoną czekoladą i morelami. Tortownicę zabezpieczyć dokładnie na zewnątrz folią aluminiową, wstawić do większego naczynia żaroodpornego. Wlać masę serową. Do naczynia żaroodpornego wlać wrzącą wodę do ok. 2/3 wysokości ciasta. Piec przez 60 minut w temperaturze 160 stopni C. Studzić w uchylonym piekarniku. Czekoladę i mleko na polewę podgrzać w rondelku do rozpuszczenia. Polać wystudzone ciasto i dowolnie udekorować.