Sposób przygotowania:
Sernik dwukolorowy
CIASTO : Składniki na ciasto połączyć je najlepiej używając robota z funkcją pulsacyjną i nożami do siekania. Wyjąć lekko wyrobione ciasto i szybko je zagnieść a potem włożyć do woreczka. Następnie schować do zamrażarki aby się dobrze schłodziło.
MASA SEROWA : Jajka oddzielić od żółtek i utrzeć te żółtka z obydwoma cukrami. Następnie dodać kaszę oraz budyń i jeszcze chwilę mieszać. Dodawać porcjami serek i mieszać aż się wszystko połączy. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać odrobinę piany, delikatnie wymieszać. Potem dodać resztę piany i za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszać masę serową z białkami. Kilka łyżek masy odjąć i dodać kakao i wymieszać.
WYKONANIE : Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i podzielić na dwie części ( nie muszą być idealnie równe ). Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dociskając do dna blaszki o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całe dno pokrywając ciastem, uklepać. Na wylepione ciasto wyłożyć część masy serowej, rozprowadzić po cieście i wyłożyć połowę masy ciemnej z kakao robiąc kleksy ( nie musi być idealne ). Następnie wyłożyć resztę masy jasnej i znowu wyłożyć kleksy. Na sam koniec na masę serową zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę do 70 minut w zależności od piekarnika. ( Na dno piekarnika należy ustawić naczynie z wodą ). Upieczony sernik należy zostawić w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie dodatkowo wstawić do lodówki aby się ściął.
MASA SEROWA : Jajka oddzielić od żółtek i utrzeć te żółtka z obydwoma cukrami. Następnie dodać kaszę oraz budyń i jeszcze chwilę mieszać. Dodawać porcjami serek i mieszać aż się wszystko połączy. Białka ubić na sztywno. Do masy serowej dodać odrobinę piany, delikatnie wymieszać. Potem dodać resztę piany i za pomocą szpatułki lub łyżki wymieszać masę serową z białkami. Kilka łyżek masy odjąć i dodać kakao i wymieszać.
WYKONANIE : Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z zamrażarki i podzielić na dwie części ( nie muszą być idealnie równe ). Jedną część zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dociskając do dna blaszki o wymiarach 23 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia i całe dno pokrywając ciastem, uklepać. Na wylepione ciasto wyłożyć część masy serowej, rozprowadzić po cieście i wyłożyć połowę masy ciemnej z kakao robiąc kleksy ( nie musi być idealne ). Następnie wyłożyć resztę masy jasnej i znowu wyłożyć kleksy. Na sam koniec na masę serową zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez godzinę do 70 minut w zależności od piekarnika. ( Na dno piekarnika należy ustawić naczynie z wodą ). Upieczony sernik należy zostawić w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie dodatkowo wstawić do lodówki aby się ściął.