monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
  • KALORIE: 116
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Powiem szczerze ten sernik jest więcej niż pyszny. Mocno wilgotny,odpowiednio słodki. Serdecznie zapraszam na sernik w iście jesiennym klimacie.

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu

 

Sposób przygotowania:

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu

Ciasto:

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu
sypkie składniki połaczyć z żółtkiem i mlekiem

Do miski wsypać suche składniki,wymieszać. Dodać żółtko i mleko. Wyrobić na gładkie i jednolite ciasto.

ETAP 2:

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu
Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia, następnie wyłożyć ciasto i wyrównać.

Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

Masa serowa:

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu
Następnie dodać puree z dyni i również wymieszać.

Do blendera przełożyć ser, dodać mleko i całość zblendować na gładko. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem brzozowym na jasny puszysty krem.


Do żółtek dodać puree z dyni ( puree z dyni można przygotować: obraną dynię pokroić i włożyć do piekarnika i gdy będzie miękka zmiksować, lub ugotować z małą ilością wody do miękkości, a następnie zmiksować.) wymieszać.

ETAP 4:

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu
Białka ubić na sztywną pianę. W dwóch partiach dodać ją do masy serowej

Dodać przesianą mąkę, aromat oraz imbir i oczywiście całość dokładnie połączyć. W kolejnym kroku dodawać po łyżce sera z mlekiem i wymieszać. Białka ubite sztywną pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.

ETAP 5:

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu
sernik wylać na ciasto i piec w kąpieli wodnej

Masę sernikową wylać na ciasto. Blaszkę z sernikiem wstawić do większej formy wypełnionej do połowy wrzątkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 40 minut.

Pianka :

Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczu
do ubitych białek dodać cukier i budyń wymieszać

Białka ubić na sztywno. Następnie po łyżeczce dodawać ksylitol i mieszać aż masa będzie błyszcząca. Dodać proszek budyniowy i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na masie serowej i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!