Sposób przygotowania:
Sernik dyniowy z pianką budyniową bez tłuszczuCiasto:
Do miski wsypać suche składniki,wymieszać. Dodać żółtko i mleko. Wyrobić na gładkie i jednolite ciasto.
ETAP 2:
Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st około 12-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Masa serowa:
Do blendera przełożyć ser, dodać mleko i całość zblendować na gładko. Białka oddzielić do żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem brzozowym na jasny puszysty krem.
Do żółtek dodać puree z dyni ( puree z dyni można przygotować: obraną dynię pokroić i włożyć do piekarnika i gdy będzie miękka zmiksować, lub ugotować z małą ilością wody do miękkości, a następnie zmiksować.) wymieszać.
ETAP 4:
Dodać przesianą mąkę, aromat oraz imbir i oczywiście całość dokładnie połączyć. W kolejnym kroku dodawać po łyżce sera z mlekiem i wymieszać. Białka ubite sztywną pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
ETAP 5:
Masę sernikową wylać na ciasto. Blaszkę z sernikiem wstawić do większej formy wypełnionej do połowy wrzątkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st i piec około 40 minut.
Pianka :
Białka ubić na sztywno. Następnie po łyżeczce dodawać ksylitol i mieszać aż masa będzie błyszcząca. Dodać proszek budyniowy i ostrożnie wymieszać. Wyłożyć na masie serowej i piec jeszcze 20 minut. Wyjąć z piekarnika, wyjąć z kąpieli wodnej, ostudzić. Schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!
SylaUla
lukrowanepierniczki