anullka7

anullka7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 514]

Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik gotowany

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Sernik jest wyśmienity ,rozpływa się w ustach.polecam:)

Sernik gotowany

Składniki:

Sernik gotowany

 

  • 1,30 kg sera białego
  • 1/2 kostki masła roślinnego
  • 5 paczek małych herbatników petit(są o połowę mniejsze od standardowych)
  • 1 szklanka cukru(jak lubimy słodszy ,dajemy wg uznania)
  • szczypta soli
  • 5 jajek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • Polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany
Ser przekręcić przez maszynkę razem z masłem roślinnym,dodać cukier waniliowy,cukier i żółtka. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem(widełkami do piany) Pianę ubić na sztywno z odrobiną soli,dodać do masy serowej,postawić na kuchni i zagotować ciągle mieszając aż zacznie pykać(będą na wierzchu małe bąbelki) Zestawić garnek na bok,budyń i mąkę ziemniaczaną rozrobić z zimnym mlekiem,postawić masę znów na kuchni, wlać budyń i ciągle mieszając,zagotować aż zgęstnieje. Blaszkę o wymiarach 28x24cm wyłożyć dno herbatnikami(sera musi nam wystarczyć na 3 warstwy) na to wylewamy gorący ser,następnie znów herbatniki,ser,herbatniki ser na wierzch układamy herbatniki,polewamy czekoladą i odstawiamy w zimne miejsce do zastygnięcia(około 3 godz) Smacznego