Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sernik gotowany 4

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taki ser można włożyć pomiędzy 2 upieczone kruche blaty ciasta.

Sernik gotowany 4

Składniki:

Sernik gotowany 4

 

  • 1 kg sera twarogowego
  • 4 jajka,
  • 10 dag masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • aromat cytrynowy,
  • aromat pomarańczowy,
  • 3 dag rodzynek
  • 3 dag morele suszone,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 4 andruty

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik gotowany 4
Mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszysty krem, dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie do masy dodać przemielony przez maszynkę ser i ubite na sztywną pianę białka, wymieszać. Masę serową przełożyć do rondla i podgrzewać aż do zagotowania. Gotować prze chwilę ciągle mieszając, zdjąć z ognia i wlewać powoli mleko wymieszane z budyniem. Ponownie położyć na ogniu, nie przerywając mieszania, gotować do zgęstnienia. Do gorącej masy serowej dodać bakalie, skórkę pomarańczową i aromaty. Masę wyłożyć na wafel, przykryć drugim i obciążyć deseczką. Włożyć w chłodne miejsce do ostygnięcia.