SUPERPRZEPIS

Sernik i truskawkami w kakaowym biszkopcie

  • 8
  • dagita
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13
Sernik i truskawkami w kakaowym biszkopcie

Jak przekładane ciasta to i przekładany sernik. Tym razem w biszkopcie kakaowym i galaretką z truskawkami przekładany kremem budyniowym z dodatkiem nalewki malinowej. Wart jest tego czasu, który trzeba poświęcić do jego przygotowania. Pycha!

Składniki:

Sernik i truskawkami w kakaowym biszkopcie

Biszkopt kakaowy:

  • 8 jajek
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sernik:

  • 1 kg sera
  • 8 jajek
  • 200 g masła
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

  • 3/4 l mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki nalewki malinowej

Galaretka:

Polewa:

  • 150 g czekolady mlecznej
  • 3-4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Sernik i truskawkami w kakaowym biszkopcie

Biszkopt kakaowy:

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie
Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i kakao i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 35-40 min. Następnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

Sernik:

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie
Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenie i całość dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 22x37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 1 godziny w 180 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku a następnie wstawiamy do lodówki. Sernik najlepiej jest upiec dzień wcześniej.

Krem:

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie
Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy. W 1/2 szklance mleka dokładnie rozrabiamy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Dokładnie mieszamy i chwile gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem dodając po jednej łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodajemy nalewkę malinową i całość dokładnie miksujemy. 1/3 kremu rozsmarowujemy na dolnym blacie biszkoptu kakaowego. Na kremie kładziemy upieczony i ostudzony sernik i smarujemy do 1/3 kremu (jeśli sernik bardzo opadł wyrównujemy brzegi nożem). Wstawiamy do lodówki.

Galaretka:

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie
Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Truskawki płuczemy, obieramy z szypułek i kroimy w kostkę średniej wielkości. Galaretki rozpuszczamy w litrze wrzątku i studzimy. Do tężejącej galaretki dodajemy truskawki i mieszamy i wylewamy na krem, którym posmarowany jest sernik. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

Dokończenie ciasta:

Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie
Sernik i truskawki w kakaowym biszkopcie przekładane kremem z nutą malinową

Górny blat biszkoptu smarujemy od spodu pozostałym kremem i przekładamy na zastygłą galaretkę kremem do dołu. Czekoladę roztapiamy na parze i dokładnie mieszamy z mlekiem. Gotową polewą dekorujemy ciasto i posypujemy posypką waflową lub wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki.
Smacznego.