jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Sernik jagienki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

sernik- odrobina słodyczy w każdym kawałku ciasta

Sernik jagienki

Składniki:

Sernik jagienki

 

  • MASA SEROWA:
  • 75 dag półtłustego sera białego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 14 dag margaryny
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 opakowania herbatników - większe opakowania
  • DEKORACJA:
  • 1 polewa o smaku białej czekolady
  • 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

Sposób przygotowania:

Sernik jagienki
MASA SEROWA:

Margarynę rozpuścić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek, a następnie ubić mikserem z połową cukru. Do głębokiej miski włożyć zmielony ser biały, wsypać resztę cukru, cukier waniliowy, budyń śmietankowy i proszek do pieczenia. Całość chwilę miksować. Małymi porcjami dodać ubite żółtka oraz margarynę. Miksować około 3 minut do uzyskania masy o jednolitej, gładkiej konsystencji. Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z masą serową. Całość delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową przełożyć do wyłożonej herbatnikami blachy. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stop. C. przez 1 godzinę. po upływie czasu pieczenia ciasto zostawić jeszcze w piekarniku na około 10 minut.

DEKORACJA:

Wystudzone ciasto polać polewą i udekorować kandyzowaną skórką pomarańczową.