Sposób przygotowania:
Sernik jaglano-kokosowy z chia i musem z mangociasto
Spód do ciasta to rozkruszone drobno herbatniki wymieszane z miękkim masłem.
Spód tortownicy dokładnie wyklejamy, aby nie było dziur.
Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą- 3-4 razy i zalewamy mlekiem
Gotujemy około 20 minut, dodając w między czasie cukier.
Kasza musi się nam lekko rozgotować.
Mleko koksowe rozdzielamy pulpę od wody.
Pulpę dodajemy do naszej kaszy i miksujemy to razem na gładką masę.
Dodajemy do tego wiórki kokosowe i sok z cytryny.
Na koniec dajemy chia i jeszcze raz wszystko razem mieszamy.
Wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy około 55 minut w 180 stopniach (wcześniej rozgrzewamy piekarnik)
Po upieczeniu schładzamy i przed podaniem podajemy z musem z mango (dojrzały miąższ mango miksujemy na gładko)
Wylewamy na ciasteczkowy spód i pieczemy około 55 minut w 180 stopniach (wcześniej rozgrzewamy piekarnik)
Wyjmujemy, studzimy i schładzamy.
mus
Mus: mango obieramy, wyjmujemy miąższ i miksujemy na gładki mus.
Polewamy nim schłodzone ciasto i podajemy.