Sernik na spodzie półkruchym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

słodki wyśmienity sernik na kruchym spodzie.rewelacja

Sernik na spodzie półkruchym

Składniki:

Sernik na spodzie półkruchym

 

  • Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 10 dag masła roślinnego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • Masa serowa:
  • 1/2 kg tłustego białego sera
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 paczki budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • olejek pomarańczowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik na spodzie półkruchym
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać jajka utarte z cukrem i mleko.Zarobić ciasto nożem,szybko zagnieść ręką i wstawić na 30 minut do lodówki.Przyrządzić masę serową: ser przepuścić przez maszynkę,w połowie mleka rozpuścić 5 dag cukru i proszek budyniowy.Resztę mleka zagotować,odsunąć z ognia,mieszając wlać mleko z budyniem i cukrem,zagotować mieszając.Ser utrzeć z jajkami i cukrem,dodać ostudzony budyń,proszek do pieczenia,olejek pomarańczowy.Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na dwa cienkie blaty i podpiec w gorącym piekarniku 200s.c przez 20 minut.Na podpieczonym cieście posmarować masę serową,przykryć drugim i dopiec w 200s.c ok.30 minut.