Smaki Nati

Smaki Nati

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 67]

Sernik kajmakowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Pyszny i bardzo słodki sernik pieczony. Jednak wymaga trochę pracy

Sernik kajmakowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sernik kajmakowy

 

  • Spód
  • 300g herbatników
  • 100g masła
  • Masa
  • 800 g sera
  • puszka masy kajmakowej
  • 5 jajek
  • 1/4 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki
  • cukier wanilinowy
  • 1/3 szkl śmietany gęstej np 18%

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy
Spód: Masło roztopić, a herbatniki pokruszyć. Połączyć i wyłożyć spód tortownicy. Masa: Ser z masą kajmakową połączyć. Dodać pozostałe suche składniki. Kiedy wszystko się już połączy dodawać po jednym jajku. Na koniec delikatnie połączyć ze śmietaną. Gotową masę wylać na spód herbatnikowy. Wstawić do piekarnika i piec około 1h 15m w temp. 160 st C Koniecznie po wystudzeniu, wyjąć z formy i wstawić na przynajmniej 12 h do lodówki.
Sernik kajmakowy
Sernik wyjąc z obręczy i wstawić do lodówki na noc
Sernik kajmakowy
Kiedy już wystygnie zupełnie można pokroić