Sposób przygotowania:
Sernik Kakabako - karmel-kawa-banan-kokos
Konfitura karmelowo- kawowa: 1. Pokrojone owoce wrzucamy do garnka + kilka łyżek wody i gotujemy je, aż będą miękkie i zmniejszą swoja objętość 2. W drugim garnku przygotowujemy karmel: wsypujemy cukier i kilka łyżek wody szybko zamieszaj, płyn z białego zmieni kolor na złocisty, nie mieszamy już wówczas, pozwalamy mu się wykrystalizować, kiedy karmel nabierze kolor miodu jest gotowy, zestawiamy z ognia 3. Przelewamy karmel do owoców, energicznie mieszamy i dodajemy kawę, mieszamy do rozpuszczenia kawy i chwile gotujemy, zestawiamy, czekamy, aż aromaty się połączą (najlepiej ok 12h)Spód ciasta: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180stopni. 2. Przygotowujemy blachę na sernik (wymiary standardowej blachy). 3. Herbatniki miażdżymy w torebce foliowej. 4. herbatniki + musli + kakao + cukier + jajka+ masło= zagniatamy, wykładamy spód blachy5. pieczemy 15'/ 180 stopniMasa sernikowa: 1. Banany miksujemy z jajkami na gładka masę. 2. Twaróg ucieramy z cukrem + banany zmiksowane z jajkami = ucieramy do połączenia 3. Na podpieczony spód wykładamy i rozsmarowujemy przygotowaną dzień wcześniej konfiture karmelowo-kawową. a na konfiturę wylewamy masę serową 4. Pieczemy 180 stopni/ 60' Sernik powinien pozostać w piekarniku, aż sam się wystudzi. Beza kokosowa: Ubijamy białka w raz z cukrem, następnie dodajemy makę ziemniaczaną, a na koniec wsypujemy ostrożnie wiórki kokosowe i mieszamy delikatnie. Pieczemy 180 stopni/ 30' (w zależności od piekarnika, u mnie nawet 23 minuty) Składanie sernika: - kiedy sernik się wystudzi, wierzch smarujemy dzęmem lub konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie przykrywamy ją bezą kokosową. Gotowe :)
marietta
trzaska gotuje