Sposób przygotowania:
sernik z Rosą
Wykonanie kruchego ciasta:
Wszystkie składniki na kruche ciasto należy odmierzyć, a następnie zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, tak aby ciasto lekko nachodziło na boki. Białka z jajek należy odłożyć w miseczce- później będzie z nich ubijana piana.
Wykonanie:
Mikserem utrzeć ser z cukrem następnie dodać żółtka i ucierać (białka należy odłożyć do osobnej miseczki). Gdy otrzymamy gładką masę dodać olej- wymieszać, dodać budyń i zapach, a na końcu mleko- przed dodaniem mleka zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze inaczej cała masa wyląduje na meblach w kuchni. Masa serowa powinna być bardzo rzadka.
Masę wylać do blachy wyłożonej ciastem.
Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut od spodu w temperaturze ok 180 stopni, a następnie przełączyć na turbo-obieg i piec około 20 minut aż zauważymy, ze ciasto się zarumienia leciutko, wtedy należy ubić pianę z białek i dodać cukier. Pianę wyłożyć równomiernie na sernik i piec około 5 minut - piana powinna być leciutko rumiana w miejscach, które wystają ponad resztę.
Uwaga: Podczas wyjmowania sernika z piekarnika przed nałożeniem piany, można mieć wrażenie jakby sernik był surowy - będzie się trząsł.
Sernik należy wystawić z piekarnika po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wszystkie składniki na kruche ciasto należy odmierzyć, a następnie zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, tak aby ciasto lekko nachodziło na boki. Białka z jajek należy odłożyć w miseczce- później będzie z nich ubijana piana.
Wykonanie:
Mikserem utrzeć ser z cukrem następnie dodać żółtka i ucierać (białka należy odłożyć do osobnej miseczki). Gdy otrzymamy gładką masę dodać olej- wymieszać, dodać budyń i zapach, a na końcu mleko- przed dodaniem mleka zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze inaczej cała masa wyląduje na meblach w kuchni. Masa serowa powinna być bardzo rzadka.
Masę wylać do blachy wyłożonej ciastem.
Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut od spodu w temperaturze ok 180 stopni, a następnie przełączyć na turbo-obieg i piec około 20 minut aż zauważymy, ze ciasto się zarumienia leciutko, wtedy należy ubić pianę z białek i dodać cukier. Pianę wyłożyć równomiernie na sernik i piec około 5 minut - piana powinna być leciutko rumiana w miejscach, które wystają ponad resztę.
Uwaga: Podczas wyjmowania sernika z piekarnika przed nałożeniem piany, można mieć wrażenie jakby sernik był surowy - będzie się trząsł.
Sernik należy wystawić z piekarnika po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.