angelina_87

angelina_87

Kuchcik
[Przepisów: 2]

sernik z Rosą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik jest pyszny, bardzo delikatny, u mnie w rodzinie robi furorę.

sernik z Rosą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

sernik z Rosą

 

  • Składniki na masę serową:
  • 1 kg sera (gotowy ser z wiaderka)
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 2 szklanki mleka
  • zapach pomarańczowy

 

  • składniki na pianę:

 

  • 8 białek
  • 0,5 szklanki cukru
  • margaryna i bułka tarta do wysmarowania blachy

 

  • Kruche ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 paczki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

 

  • dodatkowo potrzebna będzie forma wielkości ok. 35 cm na 20 cm

Sposób przygotowania:

sernik z Rosą
Wykonanie kruchego ciasta:

Wszystkie składniki na kruche ciasto należy odmierzyć, a następnie zagnieść, aby uzyskać jednolite ciasto rozwałkować i wyłożyć formę, tak aby ciasto lekko nachodziło na boki. Białka z jajek należy odłożyć w miseczce- później będzie z nich ubijana piana.

Wykonanie:

Mikserem utrzeć ser z cukrem następnie dodać żółtka i ucierać (białka należy odłożyć do osobnej miseczki). Gdy otrzymamy gładką masę dodać olej- wymieszać, dodać budyń i zapach, a na końcu mleko- przed dodaniem mleka zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze inaczej cała masa wyląduje na meblach w kuchni. Masa serowa powinna być bardzo rzadka.
Masę wylać do blachy wyłożonej ciastem.

Ciasto włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec 30 minut od spodu w temperaturze ok 180 stopni, a następnie przełączyć na turbo-obieg i piec około 20 minut aż zauważymy, ze ciasto się zarumienia leciutko, wtedy należy ubić pianę z białek i dodać cukier. Pianę wyłożyć równomiernie na sernik i piec około 5 minut - piana powinna być leciutko rumiana w miejscach, które wystają ponad resztę.

Uwaga: Podczas wyjmowania sernika z piekarnika przed nałożeniem piany, można mieć wrażenie jakby sernik był surowy - będzie się trząsł.
Sernik należy wystawić z piekarnika po upieczeniu wystudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin.
sernik z Rosą
Etap 1