olivv

olivv

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Sernik kokosowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zadowalający pyszny kokosowy sernik

Sernik kokosowy

Składniki:

Sernik kokosowy

 

  • CIASTO
  • 1 margaryna
  • 1 szklanka cukru
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kakao do posypania ciasta

 

  • SER
  • 25 - 30 dag sera
  • 3 żółtka
  • 2 białka
  • 1 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 7 - 10 dag wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

Sernik kokosowy
Przepis na ciasto: Do miski wsypać mąkę, proszek, cukier oraz pokrojoną w plastry margarynę i wyrobić kruszonkę. 1/3 zrobionej kruszonki przesypać do drugiej miski - będzie do posypania sera.

Do pozostałej kruszonki dodać żółtko i wyrobić ciasto. Rozwałkować je, przełożyć do formy i posypać kakao.

Przepis na ser: Zemleć ser w maszynce. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do sera. Wszystko dokładnie utrzeć mikserem. Wlać mleko, olej i powoli wymieszać. Dodać budyń oraz wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Na koniec ubić pianę z 2 białek, dodać do sera i delikatnie połączyć.

Ser kłaść po łyżce na ciasto, wyrównać powierzchnię i posypać kruszonką. Piec na złoty kolor (45 - 60 minut). Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem.