Sposób przygotowania:
Sernik krakowski
Mąkę posiekać z masłem,dodać śmietanę i cukier puder,wbić żółtka ,wsypać szczyptę soli i szybko wyrobić ciasto.Wstawić je do lodówki na godzinę.Wyjąć i podzielić na 2 części.Jedna wylepić dno i boki foremki.Nakłuć w kilu miejscach i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 o C.Podpiec i wyjąć. Masa serowa:Utrzeć masło z cukrem i ucierając dalej ,dodawać po jednym żółtku i po łyżce trzykrotnie zmielonego sera.Kiedy masa będzie gładka,ostrożnie połączyć z ja z ubitymi białkami na sztywno.Wsypać cukier waniliowy i skórkę cytrynową.Delikatnie zamieszać .Wyłożyć masę na podpieczony spód a z pozostałego ciasta ułożyć wałeczki i zrobić kratkę na wierzchu.Wstawić do piekarnika na godzinę. Cukier puder utrzeć z białkami i zapachem cytrynowym,polać sernik i odstawić ,aby lukier zakrzepł.