czekoladka145

czekoladka145

Szef Kuchni
[Przepisów: 80]

Sernik krakowski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Jest smaczny i bardzo prosty w wykonaniu

Sernik krakowski

Składniki:

Sernik krakowski

 

  • Ciasto:

 

 

  • Nadzienie serowe:

 

 

  • lukier:

 

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 białka
  • aromat cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik krakowski
Mąkę posiekać z masłem,dodać śmietanę i cukier puder,wbić żółtka ,wsypać szczyptę soli i szybko wyrobić ciasto.Wstawić je do lodówki na godzinę.Wyjąć i podzielić na 2 części.Jedna wylepić dno i boki foremki.Nakłuć w kilu miejscach i wstawić do piekarnika o temperaturze 200 o C.Podpiec i wyjąć. Masa serowa:Utrzeć masło z cukrem i ucierając dalej ,dodawać po jednym żółtku i po łyżce trzykrotnie zmielonego sera.Kiedy masa będzie gładka,ostrożnie połączyć z ja z ubitymi białkami na sztywno.Wsypać cukier waniliowy i skórkę cytrynową.Delikatnie zamieszać .Wyłożyć masę na podpieczony spód a z pozostałego ciasta ułożyć wałeczki i zrobić kratkę na wierzchu.Wstawić do piekarnika na godzinę. Cukier puder utrzeć z białkami i zapachem cytrynowym,polać sernik i odstawić ,aby lukier zakrzepł.