Sposób przygotowania:
Sernik krakowskiCiasto
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, proszek do pieczenia i dobrze posiekaj.
Jajko wbij do miski i wraz z cukrem utrzyj na puch. Następnie dodaj do mąki i zagnieć gładkie ciasto. 2/3 rozwałkuj na cienki placek, wyłóż nim formę do pieczenia i podpiecz w piekarniku przez ok 10 min w temp 180C. 1/3 ciasta odłóż do lodówki ( będziemy z nich wykrawać paski na wierzch)
Masa
Twaróg zmiel w maszynce 3 razy. Masło wraz z 1/2 szklanki cukru utrzyj mikserem na biały "puch". W trakcie ucierania dodawaj po jednym żółtku oraz porcji zmielonego twarogu. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw na namoknięcia.
W osobnym naczyniu ubij białka na sztywną pianę, pod koniec dodaj pozostałą część cukru i dobrze rozmieszaj. Gotową pianę wymieszaj delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką z masą serową. Pod koniec dodaj mąkę ziemniaczaną oraz odsączonymi rodzynkami. Masę wyłóż na wcześniej podpieczony spód.
ETAP 3:
Pozostałą część ciasta rozwałkuj i za pomocą ostrego noża pokrój w paski o szerokości ok 1 cm. Następnie ułóż na serniku w kratkę i posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Piecz ok godziny w temp. 170 C. Wystudzony sernik można również ozdobić lukrem.