dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Delikatny sernik królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny i puszysty sernik królewski.

Delikatny sernik królewski

Składniki:

Delikatny sernik królewski

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 kostki margaryny
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • Masa:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki rumu
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób przygotowania:

Delikatny sernik królewski
Rodzynki skropić rumem i odstawić. Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, jajko, cukier puder, wszystko razem wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim spód i boki formy, podpiec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Jajko i żółtka ubić, dodać cukier, ubijać, aż powstanie jasna, gładka masa. Dodawać po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Wlewać stopniowo mleko i olej, wsypać budyń, stale miksując. Dodać rodzynki, wymieszać. Masę serową przelać na podpieczone ciasto i piec około 50-60 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić lekko uchylone drzwiczki i wyjąć sernik dopiero po 10-15 minutach.