Sposób przygotowania:
Delikatny sernik królewski
Rodzynki skropić rumem i odstawić. Schłodzoną margarynę posiekać, dodać żółtka, jajko, cukier puder, wszystko razem wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować, wylepić nim spód i boki formy, podpiec około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Jajko i żółtka ubić, dodać cukier, ubijać, aż powstanie jasna, gładka masa. Dodawać po 1 łyżce sera i dalej ubijać. Wlewać stopniowo mleko i olej, wsypać budyń, stale miksując. Dodać rodzynki, wymieszać. Masę serową przelać na podpieczone ciasto i piec około 50-60 minut w temperaturze 190-200 stopni. Po wyłączeniu piekarnika pozostawić lekko uchylone drzwiczki i wyjąć sernik dopiero po 10-15 minutach.