akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Sernik „Krówka”

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonały deser dla fanów krówek. Coś wspaniałego! Ciasteczkowy spód, puszysty sernik i słodki sos krówkowy. Niebo w gębie! Polecam.

Sernik „Krówka”

Składniki:

Sernik „Krówka”

Ciasteczkowy spód

  • 150 g kruchych ciastek/ herbatników
  • 40 g roztopionego masła

Masa serowa

  • 500 g twarogu półtłustego, zmielonego w temperaturze pokojowej
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • ¼ szkl. cukru
  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 100 g krówek
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżki mąki ziemniaczanej

Sos krówkowy

  • ¼ szkl. śmietanki kremówki 36%
  • 100 g krówek

Dodatkowo

  • kilka posiekanych krówek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik „Krówka”

Ciasteczkowy spód

Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

Masa serowa

Sernik „Krówka”
Upieczony i ostudzony sernik krówkowy.

Krówki rozpuścić w mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać twaróg, jajka oraz rozpuszczone krówki. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 160 st.C około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika!) Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Studzić w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie, schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc)

Sos krówkowy

Krówki roztopić w śmietance. Gdy sos zacznie gęstnieć, rozprowadzić go na schłodzonym serniku. Udekorować posiekanymi krówkami. Smacznego!