Sposób przygotowania:
Sernik „Krówka”Ciasteczkowy spód
Ciastka drobno pokruszyć, dodać stopione masło i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełożyć ją do tortownicy o średnicy około 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić w lodówce minimum 30 minut.
Masa serowa
Krówki rozpuścić w mleku i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać twaróg, jajka oraz rozpuszczone krówki. Zmiksować do połączenia się składników. Na koniec wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę, wymieszać. Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Piec w 160 st.C około 50-60 minut (czas pieczenia zależy od Waszego piekarnika!) Upieczony sernik powinien być ścięty z wierzchu. Studzić w uchylonym piekarniku. Gdy sernik ostygnie, schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc)
Sos krówkowy
Krówki roztopić w śmietance. Gdy sos zacznie gęstnieć, rozprowadzić go na schłodzonym serniku. Udekorować posiekanymi krówkami. Smacznego!
Dinah
akrobatka2