aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Sernik makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Bardzo dobre ciasto na każdą okazję!

Sernik makowy

Składniki:

Sernik makowy

 

  • 30 dag maku
  • 20 dag cukru
  • 2 jaja
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki miodu płynnego
  • do smaku olejek migdałowy
  • Ser:
  • 1 kg sera
  • 30 dag cukru pudru
  • 18 dag margaryny
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 9 dag rodzynek
  • do smaku olejek pomarańczowy
  • DODATKOWO:
  • 1 polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Sernik makowy
Mak: Całe jajka ucieramy z cukrem i miodem dodajemy sok z cytryny i olejek do smaku. Ser: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami dodajemy zmielony dwa razy ser, ucieramy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i olejek. i ubitą pianę z białek. Mak układamy nierówno na blachę o wymiarach 25/36 wyścieloną papierem i zalewamy serem. Pieczemy do 60 minut. Dekorujemy polewą.