Sposób przygotowania:
Sernik - Mazurek
KRUCHE CIASTO: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: margarynę siekamy z cukrem i mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i śmietanę, zagniatamy. Jeżeli ciasto jest lepiące, dosypujemy trochę maki, ciasto musi być jak miękka plastelina. Kawałek ciasta zostawiamy do dekoracji i chowamy do lodówki. Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy na dno i lekko na boki blaszki 25 x 40 cm ( wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką ). Kładziemy do lodówki. MASA BUDYNIOWA: Budynie z cukrem gotujemy w 1 litrze mleka i gorące wykładamy na kruche ciasto. Zostawiamy do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne, może być lekko ciepłe ! ). MASA SEROWA: Margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka, cały czas ucierając. Dodajemy mielony twaróg oraz budyń. Wszystkie białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę i stopniowo dodajemy do masy serowej. Masę serową wykładamy na wystudzony budyń i wyrównujemy. Z pozostałego kruchego ciasta robimy cienkie wałeczki i formujemy koszyczek. Foremkami wycinamy baranki, kurczaki i kwiatki. Układamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 50-55 minut. DEKOROWANIE: Czekoladę deserową rozpuszczamy w 2-3 łyżkach mleka, cały czas mieszając. Dekorujemy nią koszyczek, robimy oczka kurczakom i barankom oraz środki kwiatków i gałązki bazi. Bazie powstaną z płatków migdałowych ułożonych na czekoladowych gałązkach. Do koszyczka "wkładamy" cukrowe jajeczka. Można delikatnie posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO :)