Wokalista

Wokalista

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 543]

Sernik na delikatnie kakaowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszny i łatwy sernik w sam raz na wielkanocny stół.

Sernik na delikatnie kakaowym spodzie

Składniki:

Sernik na delikatnie kakaowym spodzie

 

  • Ciasto:
  • 2 sztuki jajka,
  • 1 szklanka cukier,
  • 0,5 kostki margaryna Kasia,
  • 2 łyżki śmietana,
  • 4 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 2 szklanki mąka,
  • 1 łyżeczka kakao,

 

  • Ser:
  • 8 łyżek Skórka pomarańczowa kandyzowana,
  • 1 opakowanie cukier waniliowy,
  • 6 sztuk jajka,
  • 1 opakowanie budyń cytrynowy,
  • 1 szklanka cukier,
  • 1 sztuka margaryna Kasia,
  • 1 kg ser

 

Sposób przygotowania:

Sernik na delikatnie kakaowym spodzie
Składniki na ciasto gnieciemy na stolnicy a następnie wykładamy do posmarowanej formy i podpiekamy w temp. 150sto. Przez około 10min.


Następnie gdy ciasto podpieczemy przechodzimy do przygotowania masy serowej.


Żółtka oddzielamy od białek, ser wykładamy do wysokiego naczynia i mieszamy ze skórką pomarańczową.


Cukier,cukier waniliowy,żółtka i margarynę ucieramy,a gdy już utrzemy masę serową powoli przekładamy do utartej masy ciągle ucierając. Stopniowo dodajemy budyń i ubijamy pianę w oddzielnym naczyniu następnie dodajemy ją także stopniowo do masy , mieszając bardzo delikatnie.

Gdy masę serową mamy gotową wykładamy ją na nasze podpieczone ciasto i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180sto. na około 50-60min.

Gdy sernik wystygnie możemy polać go czekoladą i udekorować np migdałami,orzechami czy wiórkami.