Sposób przygotowania:
Sernik na kruchym cieście z brzoskwiniam
Mąkę musimy wysypać na stolicę, najlepiej przesiać przez sitko i wbić do niej jajka. Dodajemy do niej margarynę, którą siekamy nożem.
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mieszamy. Zagniatamy ciasto . Dodajemy następnie do niego śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Takie ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę i potem wyciągamy, wałkujemy.
Masa serowa:
Do miski wkładamy ser z wiaderka, cukier, żółtka, 2 bydynie, cukier waniliowy. Wszystko ze sobą ucieramy na gładką masę. Cienko kroimy masło do masy i znowu wszystko ze sobą ucieramy.Dodajemy posiekane orzechy włoskie, skórkę kandyzowaną z pomarańczy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pieczeniowym, posypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę i na koniec wykładamy na wierzch pokrojone brzoskwinie.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 190 stopni, sprawdzamy np nożem czy ciasto jest gotowe
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, mieszamy. Zagniatamy ciasto . Dodajemy następnie do niego śmietanę. Wszystko dokładnie wyrabiamy w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Takie ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę i potem wyciągamy, wałkujemy.
Masa serowa:
Do miski wkładamy ser z wiaderka, cukier, żółtka, 2 bydynie, cukier waniliowy. Wszystko ze sobą ucieramy na gładką masę. Cienko kroimy masło do masy i znowu wszystko ze sobą ucieramy.Dodajemy posiekane orzechy włoskie, skórkę kandyzowaną z pomarańczy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszamy.
Rozwałkowane ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem pieczeniowym, posypaną bułką tartą. Na ciasto wykładamy masę i na koniec wykładamy na wierzch pokrojone brzoskwinie.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temp 190 stopni, sprawdzamy np nożem czy ciasto jest gotowe
MagdaMM
zewa