cooked

cooked

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Budyniowy sernik królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatny, budyniowy sernik na kruchym kakaowym spodzie i kakaową "kruszonką". Jedno z tradycyjnych ciast, pojawiających się na polskich stołach.

Budyniowy sernik królewski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Budyniowy sernik królewski

 

  • CIASTO:
  • 250g mąki
  • 100g masła
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • SER
  • 1 kg twarogu sernikowego ( z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • budyń waniliowy / śmietankowy

Sposób przygotowania:

Budyniowy sernik królewski
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść i szybko wyrobić. Uformować kulę i podzielić ciasto na dwie części. Owinąć folią i włożyć do zamrażalnika na ok 30 min. Przygotować ser: masło utrzeć z cukrami. Dodawać po jednym żółtku, miksując po każdym dodaniu. Następnie łyżką dodawać twaróg sernikowy z wiaderka i dalej miksować (lecz nie za długo). Na końcu dodać budyń waniliowy / śmietankowy. Białka ubić w osobnej misie na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej szpatułką. Na kwadratową blachę o wym. 23 cm wyłożyć jedną część ciasta kakaowego (można zetrzeć na tarce). Następnie wylać masę serową i zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Piec w temp. 170 C przez niecałą godzinę. 
Budyniowy sernik królewski
Etap 2 - przygotować masę serową
Budyniowy sernik królewski
Etap 1 - zagnieść kulę z wszystkich składników na ciasto i podzielić na 2 części
Budyniowy sernik królewski
Etap 3 - jedną część ciasta wyłożyć na blachę i wylać masę serową
Budyniowy sernik królewski
Etap 4 - piec niecałą godzinę w temp 170 C.