Sposób przygotowania:
Sernik na ciemnym spodzie 3
Mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy przez sitko do miski, następnie dodajemy margarynę , jajka, śmietanę oraz cukier i zagniatamy kruche ciasto , ugniatając aż będzie jednolite. Gotowe ciasto dzielimy na pół, jedną połową wylepiamy blaszkę wysmarowaną tłuszczem. Ser mielimy dwukrotnie przez maszynkę , dodając do podczas drugiego mielenia cukier. Ser mieszamy z żółtkami, cukrem waniliowym, mąką ziemniaczaną oraz rozpuszczoną i przestudzoną margaryną, na sam koniec dodajemy białka jaj ubite na sztywną pianę. Dobrze wymieszaną masę serową układamy na wylepionej ciastem blasze. Na wierzchu układamy skośne wałeczki ciasta zrobione z drugiej części kakaowego ciasta. Całość wstawiamy na około 1,15 do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.