Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Sernik na orzechowym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Klasyczny (?) sernik. Spód z masy orzechowej, góra - sam ser z jajkami, polany czekoladą. Pyszny! Mimo, że ma sporo kalorii...

Sernik na orzechowym spodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na orzechowym spodzie

 

  • Spód:
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 10 dag herbatników kakaowych (użyłem Petit Buere o smaku kakaowym)
  • 10 dag masła
  • Sernik:
  • 90 - 100 dag sera - u mnie prawdziwy, pełnotłusty ser od gaździny
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • Polewa:
  • ok. 150 g śmietanki tortowej (30%)
  • tabliczka kuwertury czekoladowej (Lidl) - 300 g

Sposób przygotowania:

Sernik na orzechowym spodzie
Orzechy i herbatniki zmiel na drobną kaszkę (blenderem lub w malakserze), dodaj masło i wyrób razem. Powstałą masą wylep dno tortownicy i wstaw do lodówki, aby stężało. Ser zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku minimum dwa razy (lepiej 3). Jajka (w całości) utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj do niej ser i wymieszaj drewnianą łyżką. W miarę potrzeby (gdyby ser okazał się zbyt rzadki) dodaj mąki ziemniaczanej.Wyłóż masę serową na schłodzony spód i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół). Po minucie zmniejsz temperaturę do 145 stopni i piecz ok. godzinę i 20 - 30 minut. Kiedy wierzch będzie zrumieniony - możesz wyłączyć grzanie, ale sernik zostaw w piekarniku do wystudzenia (przy uchylonych drzwiczkach). Wystudzony sernik posmaruj polewą (do rozgrzanej śmietany wkrusz polewę i rozpuść). Posyp zmielonymi orzechami. Wstaw do lodówki, aby sernik stężał. Mój nie wytrzymał długo... :-)
Sernik na orzechowym spodzie
Najważniejsze to dobrze zmielony, tłusty ser.
Sernik na orzechowym spodzie
Sernik nie wyrósł zbyt mocno, dzięki temu również się nie zapadł.
Sernik na orzechowym spodzie
Udekorowany orzechami i czekoladą wygląda zachęcająco. Smakuje też.