Sposób przygotowania:
Sernik na orzechowym spodzie
Orzechy i herbatniki zmiel na drobną kaszkę (blenderem lub w malakserze), dodaj masło i wyrób razem. Powstałą masą wylep dno tortownicy i wstaw do lodówki, aby stężało. Ser zmiel w maszynce do mięsa na drobnym sitku minimum dwa razy (lepiej 3). Jajka (w całości) utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj do niej ser i wymieszaj drewnianą łyżką. W miarę potrzeby (gdyby ser okazał się zbyt rzadki) dodaj mąki ziemniaczanej.Wyłóż masę serową na schłodzony spód i włóż całość do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra - dół). Po minucie zmniejsz temperaturę do 145 stopni i piecz ok. godzinę i 20 - 30 minut. Kiedy wierzch będzie zrumieniony - możesz wyłączyć grzanie, ale sernik zostaw w piekarniku do wystudzenia (przy uchylonych drzwiczkach). Wystudzony sernik posmaruj polewą (do rozgrzanej śmietany wkrusz polewę i rozpuść). Posyp zmielonymi orzechami. Wstaw do lodówki, aby sernik stężał. Mój nie wytrzymał długo... :-)