kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sernik na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik na zimno przepisu mojej mamy to pyszny lekki deser z owocami i galaretką. Owoce i smak galaretki możemy dowolnie zmieniać dzięki czemu uzyskujemy różne odmiany tego deseru.

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 3 białka
  • 500g serka waniliowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 120g masła
  • laska wanilii lub opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki żelatyny
  • szklanka mleka pełnego

 

  • owoce wg. gustu
  • 2 galaretki

 

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Cukier, żółtka, masło i miąższ z laski wanilii utrzeć na jednolitą masę. Żelatynę rozpuścić w pól szklanki mleka. Druga połowę mleka zagotować. Połączyć oba mleka, ostudzić. Z utartej masy z cukru i masła wyciągnąć laskę wanilii. Dodać serki oraz wystudzoną żelatynę. Na końcu dołożyć ubite na sztywno białka. Masę wyłożyć do szczelnej tortownicy najlepiej silikonowej. Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu dodając nieco mniej wody (około 400ml). Zalać delikatnie tężejącą galaretką lejąc ją na łyżkę aby nie powstała dziura w masie serowej.