Amberr8

Amberr8

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Sernik na zimno

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

bardzo dory serniczek, w sam raz na prywatkę i nie tylko....

Sernik na zimno

Składniki:

Sernik na zimno

 

  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 żółtko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/3 kostki margaryny Kasi
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • rodzynki
  • ananas w puszce
  • 2 galaretki czerwone , 1 łyżeczka żelatyny
  • aromat waniliowy
  • 2 paczki herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno
Ser zemleć. Żółtko, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę ucieramy na jednolitą masę. Przygotowujemy 1 galaretkę z nieco mniejszą ilością wody niż na przepisie i z 1 łyżeczką żelatyny, aby mieć pewność, że sernik się nam zastygnie. Gdy galaretka się wystudzi łączymy ją z masą serową, dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego, wszystko mieszamy , na koniec dodajemy rodzynki. Na blasze układamy na dnie herbatniki, na to wlewamy masę serową. Wkładamy do lodówki, a gdy ser się zsiądzie , układamy na wierzch ananasa, po czym przygotowyjemy drugą galaretkę, do której też możemy dodać odrobinę żelatyny, ale nie musimy.Ostudzoną wlewamy na sernik. Schładzamy. Smacznego.