Sposób przygotowania:
Sernik na zimno z białą czekoladą
Spód: Ciasteczka przełożyć do blendera,dodać miękkie masłko i zmiksować na mokry piasek. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować delikatnie masłem. Wysypać miksowane ciasteczka i uklepać je. Odłożyć do lodówki na około 30 minut. Masa serowa: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.Ser dwukrotnie zmielić w maszynce. Żelatynę rozpuścić w wodzie i ostudzić. Ser przełożyć do miski,dodać czekoladę ( może być lekko ciepła) oraz ziarenka wanilii. Utrzeć mikserem. Dodać cukier i ekstrakt i ponownie wymieszać mikserem. Cały czas mieszając cienkim strumieniem wlewać żelatynę i łączyć z masą. Gotową masę wylać na spód i odstawić do lodówki do stężenia. Dekoracja: Gdy masa serowa zastygnie galaretkę rozrobić w 250 ml wody i ostudzić. Truskawki umyć,osuszyć i pozbawić szypułek. Pokroić w plasterki. Ułożyć na serze i przymocować je za pomocą wykałaczek aby podczas nalewania galaretki nie podeszły do góry. Zimną galaretkę stopniowo wylewać na sernik. Odstawić do stężenia i delikatnie wyjąć wykałaczki. Smacznego!