Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik na zimno z gotowanego sera

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

W taki sam sposób można zrobić sernik z sera twarogowego.

Sernik na zimno z gotowanego sera

Składniki:

Sernik na zimno z gotowanego sera

 

  • 1 litr kwaśnej śmietany
  • 2 litry mleka
  • 1 szkl cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 10 jajek
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 3-4 dag rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 paczka biszkoptów

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z gotowanego sera
Jajka ze śmietaną zmiksować, wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając gotować do powstania twarogu, wylać na sito, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać zimny ser, aromat i dokładnie zmiksować. Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Połączyć z utartym serem, dodać rodzynki, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Formę wyłożyć folią aluminiową. Dno formy wyłożyć pokruszonymi biszkoptami. Na biszkopty wyłożyć ser, włożyć na 1 godzinę do lodówki.