Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sernik z pierniczkami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepis na ten sernik nie jest łatwy, ale warto go wypróbować, bo efekt końcowy na pewno wszystkich zadowoli

Sernik z pierniczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik z pierniczkami

 

  • 1 kg ser twarogowy,
  • 6 szt jajka,
  • 15 dag margaryna,
  • 35 dag cukier puder,
  • 1 szt budyń śmietankowy,
  • 2 łyżki kasza manna,
  • 1 łyżeczka aromat rumowy,
  • 1 opakowania pierniczki alpejskie,
  • 1,5 szkl mąka,
  • 10 dag masło,
  • 2 szt żółtka,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka śmietana,
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Sernik z pierniczkami
Na stolnicę przesiać mąkę,wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło 3 łyżki cukru pudru, kakao, śmietanę, żółtka. Zagnieść ciasto, odłożyć do lodówki na pól godziny. Margarynę z cukrem pudrem i żółtkami utrzeć na puszystą masę, ciągle ucierając dodać przemielony ser. Białka ubić na sztywna pianę, połączyć z serem, dodać kaszę mannę, budyń i aromat, delikatnie wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, położyć na przygotowanej tortownicy. Na ciasto wyłożyć połowę masy serowej, ułożyć pierniczki, przykryć pozostałym serem. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 60 minut w temp 190-200stopni.
Sernik z pierniczkami
Etap 1
Sernik z pierniczkami
Etap 2
Sernik z pierniczkami
Etap 3