katarzynagotuje

katarzynagotuje

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Sernik na zimno z przepisu Teściowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sernik na zimno powstaje bardzo szybko, jest puszysty i pyszny.

Sernik na zimno z przepisu Teściowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na zimno z przepisu Teściowej

 

  • 750 g twarogu (zmielonego trzykrotnie),
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 5 jajek (żółtka i białka oddzielnie),
  • 2 czubate łyzki żelatyny,
  • 1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru waniliowgo,
  • truskawki do dekoracji,
  • galaretka np. truskawkowa.

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno z przepisu Teściowej
Białka oddzielić od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, wymieszać. Podgrzać 1/2 szklanki mleka (nie gotować), lekko ostudzoną żelatynę dodać do mleka, wymieszać, odstawić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać po kolei żółtka, na koniec dodać zmielony twaróg, zmiksować na gładką masę, wlać przestudzoną żelatynę. Ubić białka na sztywną pianę i dodać do masy twarogowej, najlepiej szpatułką, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników. Masę serową przełożyć do tortownicy, wyrównać i wstawić do lodówki, na kilka godzin, do stężenia. Na wierzch ułożyć umyte, oszypułkowane i pokrojone truskawki. Zalać lekko tężejąca galaretką.
Sernik na zimno z przepisu Teściowej
Białka oddzielone od żóltek. Białka ubijać na końcu.
Sernik na zimno z przepisu Teściowej
Zmiksowana masa już razem z twarogiem bez białek.
Sernik na zimno z przepisu Teściowej
Ubite białka na sztywną pianę, dodać do masy twarogowej.
Sernik na zimno z przepisu Teściowej
Pokrojone i ułozone na masie twrogowej trusawki.