mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Sernik pieczony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatny sernik na serkach homogenizowanych

Sernik pieczony

Składniki:

Sernik pieczony

 

  • Na ciasto:
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 roztopiona margaryna,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki gorzkiego kakao.

 

  • Na masę serową:
  • 4 opakowania serków homogenizowanych,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 5 jajek.

 

Sposób przygotowania:

Sernik pieczony
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopioną margarynę, kakao oraz jajka. Mieszamy. Ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Wkładamy na chwilkę do zamrażalnika.

Masa:
Białka ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy stopniowo żółtka. Do homogenizowanych serków dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubite wcześniej jajka.

Połowę z przygotowanego wcześniej ciasta ucieramy na tarce o oczkach do warzyw na wyłożoną pergaminem blaszkę. Na górę wykładamy masę serową i z wierzchu ponownie posypujemy pozostałym ciastem, które również ucieranym na tarce. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 170 stopni przez ok. 60 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na chwilkę w piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko schłodzone.