Sposób przygotowania:
Sernik pieczony
Ciasto:
Mąkę przesiewamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopioną margarynę, kakao oraz jajka. Mieszamy. Ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Wkładamy na chwilkę do zamrażalnika.
Masa:
Białka ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy stopniowo żółtka. Do homogenizowanych serków dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubite wcześniej jajka.
Połowę z przygotowanego wcześniej ciasta ucieramy na tarce o oczkach do warzyw na wyłożoną pergaminem blaszkę. Na górę wykładamy masę serową i z wierzchu ponownie posypujemy pozostałym ciastem, które również ucieranym na tarce. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 170 stopni przez ok. 60 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na chwilkę w piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko schłodzone.
Mąkę przesiewamy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztopioną margarynę, kakao oraz jajka. Mieszamy. Ciasto wykładamy na stolnicę, zagniatamy i dzielimy na dwie części. Wkładamy na chwilkę do zamrażalnika.
Masa:
Białka ubijamy dodając pod koniec ubijania cukier. Dodajemy stopniowo żółtka. Do homogenizowanych serków dodajemy mąkę ziemniaczaną i ubite wcześniej jajka.
Połowę z przygotowanego wcześniej ciasta ucieramy na tarce o oczkach do warzyw na wyłożoną pergaminem blaszkę. Na górę wykładamy masę serową i z wierzchu ponownie posypujemy pozostałym ciastem, które również ucieranym na tarce. Pieczemy w piekarniku nastawionym na 170 stopni przez ok. 60 minut. Ciasto po upieczeniu pozostawiamy jeszcze na chwilkę w piekarniku. Najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko schłodzone.