luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Sernik po rosyjsku

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

To pierwszy wypiek z ksiazki dr Oetker-z malymi zmianami-prezent urodzinowy od mojego mlodszego syna:)

Sernik po rosyjsku

Składniki:

Sernik po rosyjsku

 

  • Skladniki na ciasto:
  • 375 gram maki pszennej
  • 40 gram ciemnego kakao
  • 3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 200 gram cukru
  • 1 maly cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • 200 gram miekkiego masla lub margaryny
  • Skladniki na mase serowa:
  • 250 gram masla lub margaryny
  • 500 gram serka homog.
  • 200 gram cukru
  • 3 male cukry waniliowe
  • 3 jajka
  • 1 waniliowy budyn (bez cukru)

Sposób przygotowania:

Sernik po rosyjsku
Wszystkie skladniki na ciasto wlozyc do miski i wymieszac. 2/3 ciasta wylozyc na spod tortownicy robiac 2cm. rant. Reszte ciasta wlozyc do woreczka foliowego. Tortownice i woreczek z ciastem wlozyc na 30 min. do lodowki. Maslo stopic i ostudzic. Do miski wlozyc serek homog.cukier, cukry wanil., jajka, budyn i maslo. Wszystko dobrze wymieszac (nie trzeba miksowac)i wylac do wylozonej ciastem tortownicy. Z reszty ciasta formowac kuleczki o wielkosci malego orzecha wloskiego, lekko splaszczyc i nakladac na mase serowa. Piec ok.60 min. w temp.180 stopni.