katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Sernik pod pierzynką z kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Smaczny jak wiele pysznych serników. Tak przynajmniej ja uważam, że nie ma serników, które by nie były smaczne.

Sernik pod pierzynką z kakao

Składniki:

Sernik pod pierzynką z kakao

 

  • Na ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • jajka 2 szt
  • masło 1/2 kostki (250g)
  • smalec 1 łyżka z czubkiem
  • kakao 3 łyżki z czubkiem
  • cukier 1/2 szkl
  • śmietana gęsta ok 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • Masa serowa

 

  • ser na serniki 1 kg
  • budyń śmietankowy 1 op
  • mąka pszenna 1 łyżka z czubkiem
  • jajka 6 szt
  • śmietana gęsta 2 szkl
  • cukier 1,5 szkl
  • masło miękkie 1/2 kostki (250g)
  • aromat dowolny

 

  • Dodatkowo

 

Sposób przygotowania:

Sernik pod pierzynką z kakao
Brzoskwinie osączamy z syropu i kroimy na kawałki.

Z podanych w przepisie składników zagniatamy kruche ciasto (gdyby było zbyt suche można dodać śmietany, a zbyt miękkie podsypujemy mąką). Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wkładamy na ok 30 min do lodówki, a drugą do zamrażalnika.

Wybijamy jajka do miski oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i odstawiamy do lodówki. Żółtka, cukier i masło i łączymy mikserem. Cały czas miksując dodajemy ser, śmietanę, mąkę, budyń i dowolny aromat. Miksujemy krótko tylko do połączenia składników.

Dodajemy pianę z białek, brzoskwinie i powoli mieszamy łyżką.

Ciastem, które było w lodówce wylepiamy spód dużej blaszki i wykładamy przygotowaną masę serową.

Na wyłożony i wyrównany ser ścieramy ciasto z zamrażalnika.

Pieczemy ok 60 min w 180 stopniach.

Tagi:

ciasta serniki