migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

Sernik chałwowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi jak nigdy można by powiedzieć ze to sernik karpatka ale bardzo smaczny i wigotny.

Sernik chałwowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik chałwowy

 

  • masa serowa

 

 

  • spód z herbatników
  • 150 g herbatników kakaowych
  • 125 g margaryny

 

  • do dekoracji
  • 50 g chałwy waniliowej
  • łyżki kakao, dokładnie i energicznie wymieszać do uzyskania jednolitej masy, lekko przestudzić i polać ciasto)

 

Sposób przygotowania:

Sernik chałwowy
Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Przygotować spód. Margarynę rozpuścić w rondelku i wystudzić. Herbatniki wrzucić do rozdrabniacza i zmielić. Dodać wystudzoną margarynę i razem zmiksować. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyłam dno i boki wtedy serniczek ma na bokach fajny kształt. Na dno wyłożyć masę z herbatników i wyrównać. Przygotować masę serową. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku a potem porcjami zmielony ser. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną oraz pokruszoną chałwę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek. Masę serową przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Wystudzony sernil polać polewą czekoladową i udekorować pokruszoną chałwą.
Sernik chałwowy
Etap 1 Tortownicę wyłozyć papierem i wyłozyć mase z herbatników.
Sernik chałwowy
Etap 2 Białka ubić na szywną pianę i odstawić.
Sernik chałwowy
Etap 3 Margarynę utrzeć z cukrem, cały czas ucierać i dodawać po jednym żółtku.
Sernik chałwowy
Etap 4 Do masy serowej dodać pokruszoną chałwę.