Sposób przygotowania:
Sernik na chałwowym spodzie
Ciasto: Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać dodać margarynę , pokruszoną chałwę, żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części(jedną większą drugą mniejszą) i większą wyłożyć na spód blachy , ponakładać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. Sernik: Żółtka utrzeć z 1/4 szkl cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodać twaróg , kaszę mannę , mąkę i proszek do pieczenia. Zimną śmietankę ubić krótko na sztywną pianę i połączyć z serem. Białka ubić ze szczyptą soli dodać resztę cukru i ubijać aż piana będzie lśniła. Dodać do sera i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Sernik wylać na podpieczony spód i pokruszyć lub zetrzeć na tarce resztę ciasta . Piec około godziny w temp 180 stopni.
zbysiowa