Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Sernik na chałwowym spodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sernik w kruchym chałwowym cieście. Sernik jest dla miłośników chałwy , można dodać dowolny ulubiony smak chałwy.

Sernik na chałwowym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik na chałwowym spodzie

 

  • Ciasto:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 20 dag chałwy

 

  • Sernik:
  • 1 kg twarogu
  • 4 jajka
  • 3 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 litra śmietanki 30%

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik na chałwowym spodzie
Ciasto: Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać dodać margarynę , pokruszoną chałwę, żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części(jedną większą drugą mniejszą) i większą wyłożyć na spód blachy , ponakładać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić. Sernik: Żółtka utrzeć z 1/4 szkl cukru i cukrem waniliowym. Następnie dodać twaróg , kaszę mannę , mąkę i proszek do pieczenia. Zimną śmietankę ubić krótko na sztywną pianę i połączyć z serem. Białka ubić ze szczyptą soli dodać resztę cukru i ubijać aż piana będzie lśniła. Dodać do sera i dokładnie ale delikatnie wymieszać. Sernik wylać na podpieczony spód i pokruszyć lub zetrzeć na tarce resztę ciasta . Piec około godziny w temp 180 stopni.
Sernik na chałwowym spodzie
Mąki, cukier i proszek do pieczenia wymieszać dodać margarynę , pokruszoną chałwę, żółtka i zagnieść ciasto.
Sernik na chałwowym spodzie
Większą część ciasta wyłożyć na spód blachy , ponakładać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut. Wyjąć i ostudzić.
Sernik na chałwowym spodzie
. Białka ubić ze szczyptą soli dodać resztę cukru i ubijać aż piana będzie lśniła. Dodać do sera i dokładnie ale delikatnie wymieszać.
Sernik na chałwowym spodzie
Sernik wylać na podpieczony spód i pokruszyć lub zetrzeć na tarce resztę ciasta . Piec około godziny w temp 180 stopni.