Henia

Henia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 281]

Sernik puszysty

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Rozpływa się w ustach!!!!

Sernik puszysty

Składniki:

Sernik puszysty

 

  • Ciasto:
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 10 dag margaryny (dobrej, ja daję Kasię)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • 1 kg sera 2-3x mielonego
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jajka + 4 żółtka (białka zostawić na później)
  • 1 szkl. cukru
  • 1 mały proszek do pieczenia
  • rodzynki

 

  • Piana:

 

  • 4 białka
  • 0,5 szkl. cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik puszysty
Ciasto zagnieść i wyłożyć nim spód i boki blachy.
Całe jajka i żółtka utrzeć z cukrem do białości.Dodawać po 1 łyżce sera i dalej ucierać.Wlać mleko. Dalej miksując dodać budyń, proszek a na końcu olej. Masa jest rzadka, tak powinno być.
Wylać na ciasto w blaszce. Piec 45 min. w temp.180-190*C.Wyjąć, posypać rodzynkami. Ubić pianę z białek i cukru. Pianę wyłożyć na ciasto i zapiekać jeszcze 15 min.
SMACZNEGO!