Sposób przygotowania:
Sernik puszysty z mandarynkami
Ciasto: z podanych składników zagnieść ciasto. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować, przenieść do formy, wylepić ciastem dno tortownicy formując wysokie brzegi.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masła utartego z cukrem. Dodać ser, śmietanę, budyń w proszku, proszek do pieczenia, 1 łyżkę soku cytrynowego i 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem). Na koniec dodać osączone mandarynki (1 puszkę) i pianę z ubitych białek.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch pozostałe mandarynki.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Masa serowa: ser zemleć dwa razy. Miękkie masło utrzeć z cukrem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka dodać do masła utartego z cukrem. Dodać ser, śmietanę, budyń w proszku, proszek do pieczenia, 1 łyżkę soku cytrynowego i 1 łyżeczkę skórki otartej z cytryny (cytrynę wcześniej dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem). Na koniec dodać osączone mandarynki (1 puszkę) i pianę z ubitych białek.
Na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzch pozostałe mandarynki.
Sernik wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec około 60 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.