peggi

peggi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 226]

Sernik rosyjski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i pulchniutki, na kakaowym spodzie - na pewno Wam posmakuje. Zaraz po upieczeniu spód mocno się kruszy, ale po kilku godzinach ładnie wilgotnieje.

Sernik rosyjski Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik rosyjski

 

  • Blacha 21 x 31 cm

 

  • Na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g kakao
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 150 g masła roślinnego

 

  • Masa serowa:
  • 600 g mielonego tłustego twarogu
  • 150 g masła roślinnego
  • 3 jaja
  • 130 g cukru demerara
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru

Sposób przygotowania:

Sernik rosyjski
Masa serowa: Masło rozpuszczamy, studzimy. Jaja ubijamy z cukrami, po uzyskaniu jednolitej masy, cały czas miksując, małymi porcjami dodajemy ser. Następnie dodajemy budyń i przestudzone masło - mieszamy do połączenia składników. Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski razem z kakaem, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy posiekane masło roślinne, cukier wanilinowy i jajo. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania zwartej jednolitej masy. 1/3 oddzielamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą częścią ciasta wykładamy blaszkę (nie musimy jej smarować bo ciasto jest wystarczająco tłuste). Masę serową wylewamy na blaszkę wyłożoną ciastem. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach rozsypując na masie serowej. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Sernik rosyjski
Sernik rosyjski - zaraz po wyjęciu z piekarnika