Sernik śnieżynka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekki sernik i nie za słodki.W sam raz na lato

Sernik śnieżynka

Składniki:

Sernik śnieżynka

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • śniezka
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 30 dag twarogu
  • Oraz:
  • 4 łyżki cukru
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 40 dag dżemu z czarnej lub czerwonej porzeczki
  • 3 łyżki margaryny

Sposób przygotowania:

Sernik śnieżynka
1. Białka ubić z cukrem, Dodać żółtka. Wsypać mąkę z proszkiem, lekko mieszać. Wlać do formy 25 x 36 cm. Piec 40 minut w 160-180 stopniach C. 2. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Twaróg zmielić. Śmietanę ubić ze śnieżką. Mieszać z tężejącą galaretką i twarogiem. 3. Biszkopt przełożyć. Wiórki prażyć z cukrem i margaryną, Mieszając. Ciasto smarować dżemem i posypać wiórkami.