andzia67

andzia67

Szef Kuchni
[Przepisów: 58]

Sernik snikers

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny i słodki serniczek z masą krówkową

Sernik snikers

Składniki:

Sernik snikers

 

  • Ciasto
  • 3szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag. masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyzka oleju
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • troche bułki tartej

 

  • Masa serowa
  • 1kg mielonego twarogu
  • 8 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 łyzki maki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • aromat pomarańczowy -połowa
  • 10 dag. rodzynek
  • sok z pół cytryny

 

Sposób przygotowania:

Sernik snikers
Do przesianej przez sitko maki dodajemy cukier,proszek do pieczenia, pokrojone masło, żółtka, olej, szczypte soli.Wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy kruche ciasto, robimy z niego kule zawijamy w folie do żywności i na 20min. do lodówki. Po tym czasie wykładamy ciasto do formy o wym.25 na 36 nakłuwamy widelcem ,obsypujemy bułka tarta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180stopni na 12min. W tym czasie robimy mase serową. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem ,dalej ucierając dodajemy miękkie masło ,gdy powstanie jednolita masa dodajemy po trochu twaróg, makę ziemniaczaną, mąkę pszenną i aromat,na koniec rodzynki namoczone uprzednio w goracej wodzie oraz ubita na sztywno pianę z białek ,pianę trzeba delikatnie wmieszać łyżką. Masę wykładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika na 50-55minut ,rozgrzanego do 170-180%. Na jeszcze ciepły sernik wykładamy wczesniej ocieploną we wrzatku masę krówkową ,która nakładamy ostrożnie łyżką a na masę obrane i pokrojone drobno orzechy. SMACZNEGO!