iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Sernik staropolski parzony

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na ten sernik dostałam od cioci ze Śląska, jest on obowiązkowy na świątecznym stole. Od siebie dodałam dekoracje z truskawek, można z tego zrezygnować.

Sernik staropolski parzony

Składniki:

Sernik staropolski parzony

Placki

Masa serowa

  • 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 6 jajek, kostka masła,
  • 1 duży budyń śmietankowy,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka cukru.

Dekoracja

Sposób przygotowania:

Sernik staropolski parzony

ETAP 1:

Mąkę należy przesiać z sodą, następnie dodać cukier puder. Należy Wbić jajka, następnie wlać miód i mleko, wrzucamy posiekane masło. Należy zagnieść ciasto. Podzielić na 3 równe części. Każdą część należy rozwałkować w blaszce prostokątnej z papierem do pieczenia, blaszka powinna mieć długość około 35 cm. Należy nakłuć widelcem, następnie piec każdy placek przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Twaróg z jajkami masłem i cukrem należy podgrzać w garnku. W momencie dokładnego połączenia składników wlewamy budyń uprzednio rozprowadzony w szklance mleka. Należy podgrzewać do czasu aż zgęstnieje i pojawią się bąbelki na wierzchu, nie należy gotować. Zimne placki należy przełożyć masą.

Czekoladę należy rozpuścić w śmietanie, dekorujemy ciasto. Układamy plasterki truskawek i listki mięty.