Sposób przygotowania:
Sernik świątecznyciasto kruche
Ciasto
Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Mąkę siekamy z zimnym masłem i cukrem, dodajemy żółtka i sok z cytryny.
Szybko wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na minimum pół godziny.
Dzielimy na 3 części- jedną odkładamy ponownie do lodówki a dwie wałkujemy na wielkość blachy.
Nakłuwamy widelcem, a na górę wykładamy masę serową.
przygotowanie masy serowej
Ser mielimy dwukrotnie !
Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy ze szczyptą soli.
Rodzynki moczymy, odsączamy i oprószamy łyżką mąki
Żółtka ubijamy z cukrem przez około 10 minut, aż masa zbieleje.
Masło ucieramy na puszysto i stopniowo wlewamy ubite żółtka
ser
gdy masa się połączy dodajemy stopniowo ser i dokładnie ucieramy.
Na końcu dodajemy ubite białka i rodzynki, delikatnie szpatułką mieszamy masę do połączenia się składników.
Masę serową przekładamy na kruche ciasto.
wykończenie
Ciasto które było odkrojone wałkujemy, kroimy na paseczki i układamy w krateczkę.
Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.
Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Górę ciasta można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, tylko po co :)