reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Sernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Do najtańszych ten sernik nie należy, tak samo do najlżejszych, dlatego robię go bardzo rzadko. Ten sernik to waga ciężka, ale za to jaka pyszna- ja na jednym kawałku nie poprzestaję :)

Sernik  świąteczny

Składniki:

Sernik świąteczny

 

  • Składniki na blachę 24x37 cm

 

 

  • Ciasto kruche:

 

 

 

  • 60 g cukru

 

  • 2 żółtka

 

 

 

  • masa serowa:

 

  • 1,5 kg sera białego twarogowego w kostkach( u mnie pół na pół tłusty i półtłusty)

 

  • 10 jaj M

 

  • 2 szklanki cukru

 

 

 

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Sernik świąteczny

ciasto kruche

Sernik  świąteczny
wyrobione ciasto wkłądamy do woreczka i lodówki na minimum 30 minut

Ciasto

Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia. Mąkę siekamy z zimnym masłem i cukrem, dodajemy żółtka i sok z cytryny.

Szybko wyrabiamy na jednolite i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka i do lodówki na minimum pół godziny.

Dzielimy na 3 części- jedną odkładamy ponownie do lodówki a dwie wałkujemy na wielkość blachy.

Nakłuwamy widelcem, a na górę wykładamy masę serową.

przygotowanie masy serowej

Sernik  świąteczny
do sernika proponuję dodać masło, margaryna będzie wyczuwalna

Ser mielimy dwukrotnie !

Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy ze szczyptą soli.

Rodzynki moczymy, odsączamy i oprószamy łyżką mąki


Żółtka ubijamy z cukrem przez około 10 minut, aż masa zbieleje.

Masło ucieramy na puszysto i stopniowo wlewamy ubite żółtka

ser

Sernik  świąteczny
Białka dodajemy na końcu i mieszamy ręcznie szpatułką

gdy masa się połączy dodajemy stopniowo ser i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy ubite białka i rodzynki, delikatnie szpatułką mieszamy masę do połączenia się składników.

Masę serową przekładamy na kruche ciasto.

wykończenie

Sernik  świąteczny
pozostałe ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów

Ciasto które było odkrojone wałkujemy, kroimy na paseczki i układamy w krateczkę.


Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 55-60 minut.


Studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.


Górę ciasta można posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier, tylko po co :)


Tagi:

sernik ciasto