Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Świąteczny sernik Ilony

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

W okresie Świąt nie może zabraknąć w moim domu sernika. Najlepszy jest taki świąteczny- z rodzynkami.

Świąteczny sernik Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Świąteczny sernik Ilony

 

  • 2 szklanki mąki
  • 0,7 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • 2 jajka
  • 10- 12 dag margaryny
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 5 jajek
  • 12 dag masła śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 1 opakowanie budyniu
  • 1 szczypta soli do ubicia białek`
  • 3 łyżki mąki do obtaczania rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Świąteczny sernik Ilony
Z mąki, cukru, jajek, śmietany, margaryny zagniatamy kruche ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Cukier przesypujemy do miski miksera, dodajemy margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy ser biały mielony. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy budyń śmietankowy. Rodzynki obtaczamy w mące. Do masy serowej dodajemy rodzynki delikatnie miksując. Ubijamy pianę z białek. Do masy serowej dodajemy sztywną pianę tym razem miksując na najniższych obrotach miksera. Masę serową przelewamy do blaszki wyłożonej ciastem. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia.
Świąteczny sernik Ilony
Przygotowanie kruchego spodu do pieczenia sernika świątecznego
Świąteczny sernik Ilony
Przygotowanie masy serowej do pieczenia sernika na kruchym spodzie
Świąteczny sernik Ilony
Łączenie masy serowej z pianą ubitą z białek jaj- masa sernikowa
Świąteczny sernik Ilony
Przekładanie masy serowej na spód z kruchego ciasta