2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Sernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Puchaty dwukolorowy sernik na kruchym tartym cieście.

Sernik świąteczny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik świąteczny

 

 

  • Masa serowa:
  • 1,5 kg twarogu wiejskiego
  • 1,5 szklanki cukru
  • 8 jajek
  • 1 torebka serniksu
  • 1 torebka budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 gr margaryny
  • olejek rumowy do ciasta.
  • 100 gr kandyzowanej skórki z pomarańczy.

 

Sposób przygotowania:

Sernik świąteczny
Mąkę przesiać na stolnicę wbić żółtka ,dodać margarynę proszek do pieczenia i cukier zagnieść ciasto,podzielić na dwie równe części ,do jednej dodać kakao i znowu zagnieść.Wstawić na 3 godz do lodówki.Twaróg mielimy w maszynce do mięsa ,wbijamy jajka,wsypujemy budyń z serniksem dodajemy mleko i margarynę ,olejek rumowy wsypujemy cukier mieszamy mikserem aż masa będzie jednolita i gładka.Na koniec dodajemy skórkę z pomarańczy,mieszamy.Białą część ciasta ścieramy do blaszki na tarce jarzynowej (połowę ciasta)na to ciemną część ciasta też połowę ,na to wylewamy masę serową i znów ścieramy tak samo resztę ciasta.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godz w temp 170 *
Sernik świąteczny
Z podanych składników wyrabiamy dwu kolorowe ciasto
Sernik świąteczny
Twaróg wiejski mielimy w maszynce do mięsa
Sernik świąteczny
dodajemy jaja mleko budyń cukier i miksujemy a na koniec skórkę pomarańczową
Sernik świąteczny
Ciasta ścieramy na przemian najpierw jasne ,ciemne a na koniec wlewamy masę serową i znów ciasto