Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Sernik świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sernik z brzoskwiniami i galaretką

Sernik świąteczny Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik świąteczny

 

  • Ciasto:
  • 60 dag mąki
  • 30 dag margaryny
  • 25 dag cukru
  • 6 żółtek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany

 

  • Masa:
  • 1 kg zmielonego sera
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 żółtka
  • 2 szkl mleka
  • 1/2 kostki masła

 

  • Dodatkowo: brzoskwinie w puszce, galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania:

Sernik świąteczny
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Siekamy nożem z margaryną. Ucieramy cukier z żółtkami i dodajemy razem ze śmietaną do ciasta. Krótko zagniatamy. Wykładamy ciastem blaszkę do pieczenia. Masa: żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy ser i miksujemy. Masło topimy i studzimy, Wlewamy do masy mleko i masło, miksujemy na gładką masę (nie przejmujemy się, że jest bardzo rzadka). Wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni do upieczenia (co najmniej na godzinę).Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Brzoskwinie kroimy w plasterki i układamy na wystudzonym cieście, zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy.
Sernik świąteczny
Sypkie składniki i margarynę siekamy nożem
Sernik świąteczny
Kruche ciasto można rozciągnąć na blaszce ugniatając je palcami
Sernik świąteczny
Gładką masę serową wylewamy na ciasto i wstawiamy do piekarnika