Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Sernik Świąteczny

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sernik na święta zarówno Wielkanocne jak i Boże Narodzenie

Sernik Świąteczny

Składniki:

Sernik Świąteczny

 

  • 100 g pokruszonych krakersów grahamowych
  • 100 g cukru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 55 g stopionego masła
  • 1 opakowanie żelatyny
  • 60 ml zimnej wody
  • 225 g zmiękczonego twarożku
  • 250 ml eggnog (napój z mleka, żółtek, cukru i przypraw)
  • 250 ml śmietany do ubicia, ubitej

Sposób przygotowania:

Sernik Świąteczny
Okruchy połączyć z cukrem, gałką muszkatołową i masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm.

Żelatynę zmiękczyć w wodzie i mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Twarożek dobrze wymieszać z cukrem. Stopniowe dodawać żelatynę i eggnog, dobrze mieszając. Chłodzić, aż lekko stwardnieje i wmieszać bitą śmietanę. Wlać na przygotowany spód i chłodzić, aż się zetnie.

INNY WARIANT: Eggnog można zastąpić mlekiem, zwiększając jednocześnie ilość cukru do 65 g i dodając 1 łyżeczkę wanilii oraz 3/4 łyżeczki aromatu rumowego. Dalej postępować zgodnie z przepisem.