Sposób przygotowania:
Sernik Świąteczny
Okruchy połączyć z cukrem, gałką muszkatołową i masłem. Masą wyłożyć dno tortownicy o średnicy 23 cm.
Żelatynę zmiękczyć w wodzie i mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Twarożek dobrze wymieszać z cukrem. Stopniowe dodawać żelatynę i eggnog, dobrze mieszając. Chłodzić, aż lekko stwardnieje i wmieszać bitą śmietanę. Wlać na przygotowany spód i chłodzić, aż się zetnie.
INNY WARIANT: Eggnog można zastąpić mlekiem, zwiększając jednocześnie ilość cukru do 65 g i dodając 1 łyżeczkę wanilii oraz 3/4 łyżeczki aromatu rumowego. Dalej postępować zgodnie z przepisem.
Żelatynę zmiękczyć w wodzie i mieszać na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Twarożek dobrze wymieszać z cukrem. Stopniowe dodawać żelatynę i eggnog, dobrze mieszając. Chłodzić, aż lekko stwardnieje i wmieszać bitą śmietanę. Wlać na przygotowany spód i chłodzić, aż się zetnie.
INNY WARIANT: Eggnog można zastąpić mlekiem, zwiększając jednocześnie ilość cukru do 65 g i dodając 1 łyżeczkę wanilii oraz 3/4 łyżeczki aromatu rumowego. Dalej postępować zgodnie z przepisem.